Acidet dhe bazat

18 Tet

“Acidet dhe bazat janë kudo në natyrë. Si në organizma të gjalla dhe në çështje të vdekur. Ju mund të thonë se ata janë substanca që neutralizojnë njëra-tjetrën. ”

Acidet

Acidet kanë disa karakteristika të përbashkëta. Ata kanë përfshirë një shije acid, por kjo nuk është e rekomanduar për shije të tilla si acidi sulfurik, megjithatë, ajo është me të ashtuquajturat acide organike si acidi citrik dhe acid formik.

Një tjetër tipar tipik i acideve është se ata reagojnë në kontakt të metaleve bazë. Në raste të tilla, është shpesh jonet metalike dhe hidrogjen.

Një tjetër pronë e acideve është se ata nuk kryejnë të energjisë elektrike, kur ata janë përqendruar plotësisht, por ata kryejnë të energjisë elektrike vetëm kur ato janë tretur në ujë. Kur uji reagon me acid është formuar joneve. Një proton lë molekulë acid dhe ulet në molekulën e ujit. Ajo pastaj jon formon një të ri të quajtur jon oxonium. Ajo mund të quhet edhe jon hidrogjen.

H 2 O + HCl  H3O + + Cl

I cili tani duket në reagimin mes ujit dhe molekulat e hidrogjenit chloride kanë acid ka hequr dorë nga një proton. Reagimi në transferimin proton quhet proto ndezur. Një ekuacion interesant i ngjashëm me atë të mëparshme është kur uji dhe acid acetik reagojnë me njëri-tjetrin.
H2O + HAC  H3O + + Ac

Ajo pastaj formon një jon hidrogjeni dhe jon acetat.

Bazë

Një pronat bazë është e kundërta e një acidit. Bazat zënë protone, ndërsa bazat e prodhojnë ato. Bazat çuar fuqi kur ata janë tretur në ujë. Pronat themelore të një baze të kontrolluar nga joneve hidroksid.
NH 3 + H 2 O  NH3 + + OH-
Siç mund ta shikoni, molekulë e amoniakut ka një proton. Jon pozitiv është i formuar quhet amminiumjon dhe negativ është hydroxidjonen e cila është e detyrueshme që të jenë atje për zgjidhjen që do të klasifikohet si një bazë.

Pikat e Forta dhe Dobësitë:

Acidet

Kur një acid të fortë janë tretur në ujë të lëshojnë më i molekulave të tyre protonet acid.

Kur një acid i dobët është tretur në ujë të jep vetëm një pjesë të vogël të molekulave të acidit protoneve saj.
Bazë

Në një zgjidhje të amoniakut në një koncentrim prej 0.1 mol/dm3 është vetëm rreth 1% e molekulave proto amoniakut lizohet. Kështu, kur ajo amoniakut si një bazë të dobët.

Një tretësirë ​​ujore e hidroksid natriumi që ka të njëjtin nivel përqendrimit si një zgjidhje të amoniakut ka një përçueshmëri më të lartë. Kjo tregon se koncentrimi i joneve Oh është shumë më e lartë në zgjidhjen hidroksid natriumi se në zgjidhjen e amoniakut. Prandaj, fjala është se hidroksid natriumi është një bazë e fortë që është e rreme. Ajo është në fakt jon OH bazë e fortë është NaOH në kompleksin jonik.

Disa acide të rëndësishme

Klorur hidrogjeni është një ndër acide të rëndësishme të forta. Një karakteristikë e veçantë e klorur hidrogjeni është se molekulë lëshon pothuajse të gjitha protonet e tyre, kur në kontakt me ujin.

Acid sulfurik është gjithashtu një acid i rëndësishëm i fortë. Është tepër gërryes dhe për të shmangur kontaktin lëkurë me substance apo djegiet e rrezikut të rënda.

Acid acetik është një acide organike të mëdha dhe dobët. Ajo është përdorur ndër të tjera në familje si një agjent aromatizues dhe mbrojtës. Formula për acidit acetik është CH3COOH. Shpesh ajo mund të jetë për të shkruar shkurtuar formulë HAC, ku Ac është CH3COO atomike grup. Kripërat Ättiksyrans quajtur acetates.

Disa baza të rëndësishme

Hidroksid natriumi, NaOH, një ngurta të bardhë.

Hidroksid natriumi është shumë pak i tretshëm në ujë. Tretësirë ​​ujore quhet sodë kaustike. Në temperaturë dhome, 1 kg e ujit për të zgjidhur 1.1kg NaOH.

Amoniaku, NH 3, në temperaturë të dhomës është një gaz pa ngjyrë me një erë të veçantë. Amoniaku është relativisht i dobët, por ende shumë gërryes.

Syrbasindikatorer

Ngjyra Syrbasindikatorer ndryshme në zgjidhje të ndryshme, në varësi të nëse ato janë tretur në një acid ose një zgjidhje themelore. BTB Unë personalisht mendoj se është mirë për të punuar me të është e verdhë në zgjidhjen acid dhe blu në zgjidhje themelore. Në neutral, ajo ka një ngjyrë të përzier të verdhë dhe blu, që është e gjelbër.

Phenolphthalein, dhe metil kuqe, janë shembuj të tjerë të treguesve të mira. Phenolphthalein është si një shembull i një tregues ngjyra të vetme. Ai është i pangjyrë në zgjidhjen acid dhe neutrale, por i kuq në zgjidhje themelore.

shkallë pH

Në zgjidhjet që ndodhin në organizmat e gjalla, të dyja bimëve dhe të kafshëve, përqëndrimi i joneve oxonium është zakonisht shumë i ulët. Prandaj, ai është i përshtatshëm për të përdorur shkallën e pH është quajtur një shkallë të logaritmike.

Neutralizim

Reagimi në mes një bazë dhe një acid për neutralizimin quhet. Në raste të tilla, kjo është një kripë. Për shembull, kur hidroksid natriumi ujore dhe të bie ngadalë në një zgjidhje e acidit klorhidrik. Neutralizohet menjëherë këtë temë.
HCl (AQ) + NaOH (AQ) + H 2 O  NaCl (AQ)

Zgjidhje tampon

Shumë ushqime të përbashkëta përmbajnë acide. Por pH e lëngjeve të trupit tonë është zvogëluar kur ende nuk kemi ngrënë ato ushqime. Lëngjet e trupit të përmbajë një numër të substancave shpesh neutralizon të dy substancat acid dhe themelore.

Për një zgjidhje e cila siguron substanca acide ose alkaline për të mbajtur një vlerë konstante pH duhet të jetë agjentë që neutralizuar ato. Është thënë shpesh se substancë vepron si një amortizues, në fjalë të tjera, një tampon.

Advertisements

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Google+

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Google+. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

w

Po lidhet me %s

Këtë e pëlqejnë %d blogues: